Appartament

Appartement

Studenten samen met hun studievrienden, gezinnen met kinderen en honden, senioren, vakantiegangers of expats; tegenwoordig woont en huurt menig Nederlander in appartementen. Dat is ook zo gek nog niet; de ruimte is vaak compact doch groot en je betaalt een stuk minder voor een appartement dan voor een heel huis!

Wat is deze huissoort nou eigenlijk, wat zijn de trends en wat is het verschil tussen een appartement en een flat? Wil je graag ins en outs over appartementen leren? Lees dan snel met ons mee!

Wat is een appartement?

Deze huissoort is een individuele woning die vaak in een groter complex is gevestigd, waar men gebruik kan maken van gemeenschappelijke ruimtes. De woningen komen in verschillende maten en soorten voor; zo heb je appartementen die de slaapkamer, keuken en het leefgedeelte in één ruimte hebben, maar er bestaan ook appartementen waar maar liefst vijf slaapkamers in zitten.

Appartementen zijn vaak gelijkvloers en worden daarom als een goed geschikte woning gezien voor senioren; het is immers levensloopbestendig. Toch kan deze woningsoort ook meerdere woonlagen hebben.

Vereniging van Eigenaren

Wanneer je deze soort woning koopt, heb je appartementsrechten. Hieronder valt bijvoorbeeld dat je lid wordt van de Vereniging van Eigenaren (VvE); aan de VvE betaal je een maandelijkse contributie. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhouden van het complex en de eventuele gemeenschappelijke ruimtes.

Of toch een flat ?

Hoewel een appartement en een flat niet dusdanig veel van elkaar verschillen, zit het grootste verschil het in het aantal woonlagen. Een flat heeft per definitie alle gemakken op één vloer, en kan dus niet uit meerdere woonlagen bestaan.

Trending!

Vandaag de dag zijn er een aantal trends met betrekking tot het wonen in of huren van dit soort woningen. Zo komt het bijvoorbeeld steeds vaker voor dat mensen naast een koopwoning, een appartement huren of kopen. Dit kan zowel in het buitenland als in Nederland zijn; dit appartement wordt dan gebruikt als eigen vakantiewoning of kan worden verhuurd!

Een andere reden dat mensen steeds vaker kiezen om in deze woningsoort te wonen, is omdat deze woningen over het algemeen een stuk nieuwer zijn (minder lang geleden gebouwd). Dit betekent vaak dat het energielabel een stuk hoger ligt, wat positieve invloed heeft op de maandelijkse vaste lasten.

Meer info over dit onderwerp?

Bovenstaand geeft je een inkijkje over appartementen en wat er bij komt kijken. Wil je meer te weten komen over appartementen? Blijf dan vooral onze website volgen en lees alle informatie lekker weg!