Kleding

Kleding

Mensen kunnen vaak niet genoeg kleding hebben. Nieuwe pantalons, jurken en T-shirts worden om de haverklap aangeschaft, met alle gevolgen van dien: helaas komt steeds vaker naar voren – in bijvoorbeeld veel verschillende rapporten en artikelen – dat het telkens aanschaffen van nieuwe stukken voor in de garderobe een ramp voor het in stand houden van een goed milieu is. Gelukkig is het nog niet te laat, en is er in jouw eigen kleding-reis een hoop aan te passen om toch een steentje bij te dragen aan het milieu. Wij geven je graag een aantal handvaten.

Vintage kleding

Eén van de gemakkelijkste manieren om duurzaam met jouw garderobe om te gaan, is door het aanschaffen van tweedehandse modestukken. Er bestaan een hoop verschillende manieren om tweedehands kleding aan te schaffen, zoals het gebruik van Vinted, het bezoeken van een rommelmarkt of het shoppen bij een kringloopwinkel. Door het aanschaffen van tweedehandse duurzame kleding geef je kleding een tweede leven, en bespaar je dus de milieu beschadigingen die nieuwe kledingstuk met zich meebrengen. Probeer het eens uit!

Wist je dat je ook al een hoop bijdraagt wanneer je juist de goedkope kleding in de winkels laat voor wat het is? Fast fashion is een kriem voor het milieu!

Zak van Max

Een andere manier om duurzaam met jouw garderobe om te gaan, is door jouw te kleine of oude stukken niet lukraak in de eerste de beste vuilniscontainer te gooien. Natuurlijk is dit aantrekkelijk; zo hoef je er het minste voor te doen. Toch willen we je graag meegeven om jouw garderobe te doneren aan goede doelen, of kledingcontainers. Wanneer je dit doet kan je én jouw steentje bijdragen aan het milieu én help je minderbedeelden met kleding in hun kledingkast! Wie goed doet, goed ontmoet!

Repareren

Tip drie in het kader van duurzaam in combinatie met jouw garderobe, is door kleding die kapot is te laten repareren, of nog beter, door dit zelf te doen. Wanneer er een gat in jouw jeans zit, kan je hier gemakkelijk een ander stukje stof achter plakken en een riemlusje is ook vrij gemakkelijk weer aan jouw broek te zetten. Door jouw kleding te repareren kan je er misschien nog wel jaren extra gebruik van maken; tijd waarin je dus geen nieuwe kledingstukken hoeft aan te schaffen.

Duurzaamheid ten top

Wees duurzaam op een andere manier door milieuvriendelijk te wassen. Zo hoef je een broek die je één dag hebt gedragen heus niet direct in de wasmachine te stoppen, vaak bereik je met het uithangen van een broek al het gewenste effect! Wil je toch wassen? Laat jouw T-shirt of broek daarna dan drogen aan een wasrek, in plaats van de droger te laten draaien!