Wonen

Wonen

Veel woningen worden tegenwoordig afgewerkt met de nieuwste technieken, de modernste laminaatvloeren en de strakste stijlen. Modern wonen lijkt tegenwoordig een luxe, waarbij men afzuigkappen verwerkt in de inductiekookplaat, de woonkamer het liefst wil voorzien van visgraat vloeren en de kleuren strak en statisch horen te zijn. Toch zijn er nog veel meer soorten interieur waar eenieder het fijn vindt om in te wonen.

We nemen graag een aantal stijlen om in te wonen door; over smaak valt immers niet te twisten, en wellicht wil je wel veel liever landelijk dan industrieel wonen, of ga je toch liever voor een kleurrijk huis. Bekijk snel de verschillende stijlen en doe inspiratie op!

Kleurrijk wonen

Waar sommige mensen het liefst in een huis met zwarte, grijze en witte tinten wonen, kiezen anderen weer liever voor een kleurrijk thuis. Kleuren kunnen veel invloed hebben op hoe jij je voelt; dat is wetenschappelijk bewezen. Kies je bijvoorbeeld voor een groene muur? De kleur groen brengt ontspanning en rust met zich mee; een veel voorkomende kleur voor in de slaapkamer dus! Wil je graag kleurrijk wonen? Bekijk dan eens het artikel van Lammers (2020), waarin hij de verschillende invloeden van kleuren op je hersenen uitlegt!

Industrieel wonen

Een ander graag geziene stijl in Nederlandse woningen, is industrieel. Industrieel wonen komt voort uit het begrip ‘lofts’, welke in New York ontzettend populair waren. Lofts werden afgewerkt met betonnen vloeren, bakstenen muren in combinatie met stalen elementen. Een industrieel interieur gaat gepaard met het gebruik van robuuste meubels, en strakke afwerkingen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan strak-zwarte kozijnen en deuren die zijn afgewerkt met staal. Industriële lampen zijn al snel het eerste opstapje naar een industriële look.

Landelijk wonen

Een landelijk interieur brengt een serene rust en gezelligheid met zich mee en wordt daardoor ook nog vaak gebruikt als insteek voor het interieur. In landelijke interieurs worden graag grotere fornuizen geplaatst en de afwerking van de meubelen is vaak ruw (zoals bijvoorbeeld een steigerhouten tafel). Daarnaast zie je bij landelijke interieurs vaak houten elementen terug en wordt de vormgeving van de meubels vaak gekozen op functionaliteit, met ronde vormen.

Inspiratie ten top!

Bovenstaande stijlen zijn veelvoorkomende interieurs in Nederlandse woonhuizen. Toch kent ieder een andere smaak, en kan het best zijn dat een industrieel woning wordt gecombineerd met landelijke elementen. Of juist andersom. Of wordt erbij landelijk wonen juist extra kleur toegevoegd.